top of page
  • Yazarın fotoğrafıLevent Çağlar

RF ekranlarında ne yapılmaz?

Projelerimizin gerçekleştirme aşamasında farklı süreçlere hizmet eden, mobil cihazlarla uyumlu ekranlar tasarlar ve bunları canlı kullanımına sunarız. Bu tasarımların nasıl yapılmaması gerektiğini, teknik ve fonksiyonel açıdan ele alalım.


  • Farklı ana menü tasarlanmaz! (Danışman kişiye ithafen)

Eğer tek bir operatör saha içerisinde hem depo (WM/MM/EWM) ile ilgili işlemleri hem de üretim (PP) ile ilgili işlemleri RF cihazı ile gerçekleştirebiliyorsa tek bir menü altında iki farklı alt menü yapılmalıdır. Kullanıcı saha içerisinde yaptığı işlemler değişiyor diye farklı bir ana menüye geçiş yapmak zorunda bırakılmamalıdır.

  • Farklı arayüz kullanılmaz. (Danışman kişiye ithafen)

Çok elzem olmadığı taktirde hem ITS hem de Fiori arayüzü kullanılmaz. Operatörün MM ile ilgili işlemlerini yaparken Fiori'yi kullanması, EWM ile ilgili işlemleri yapıyorken ITS'e geçmesi kullanımı zorlaştırır, zaman kaybettirir. Hangi arayüzün kullanıldığından bağımsız olarak mümkün olduğunca tek servis kullanılmalı, operatörlerin farklı farklı linklere girip çıkmalarının önüne geçilmelidir.


İstisna: ITS üzerinden gerçekleştirilemeyecek özellikler için fiori ihtiyacı çok istisnai durumlarda ortaya çıkabilir. (Ör: fotoğraf çekimi, ya da görsel kullanımı gibi...)


  • Mümkün olduğunca fiori tercih edilmez. (Süreç sahibine ithafen)

RF arayüzünün tamamen Fiori üzerinden ilerlemesi elzem değildir. Mobil tablet ya da geniş ekranlı endüstriyel cihazlar kullanmıyorsanız (ki bunlar için de gerek yoktur.) fioriyi tercih etmeniz sadece bütçenize zarar verecektir. Peki neden; çok basit bir mobil ekranın fiori üzerinden size özel tasarlanmasını istediğinizi varsayalım. Bunun iki yöntemi vardır.

  1. Fiori üzerinde uygulama yazmak

  2. GUI üzerinde tasarlayıp fiori arayüzünde çalıştırmak

Bu yöntemlerden ilkini tercih ettiğinizi düşünelim. Çalışacak danışmanlar, fonksiyonel danışman, abap danışmanı ve fiori danışmanı olacaktır. (üçünü bir arada yapan danışmanları tenzih edelim). Bu durumda her danışman için ayrı ayrı olacak şekilde efor almak zorundasınız. Sonucunda görselliği tam puan alan bir uygulamanın sahibi olacaksınız ve her uygulama için üç farklı danışmanın sizin için bütçelendirilmesini istemek zorunda kalacaksınız.


Yöntemlerden ikincisini seçmenin hiç bir manası yoktur. Çünkü bu durumda özel bir fiori uygulaması yazılmadığı için fiori danışmanı devreye giremez ve hazırlanan ekranların görselliği ve ergonomisi adına yapacak hiç bir şey yoktur. Dikkat ediniz, herhangi bir ekranın fiori temasında ya da linkinde görünüyor olması onun uygulama olduğu anlamına gelmez.


Güzel görünümlü, kullanımı kolay, ergonomik mobil ekranlar istemek sizin en doğal hakkınız ama unutmayınız ki her RF ekranı için ITS kullanmak yerine Fiori uygulaması tercih ettiğinizde bütçenizi x1,5 olacak şekilde hesaplamayı unutmayınız. Peki x1.5 maliyete katlanmadan bu ihtiyacımı karşılayamaz mıyım dediğiniz duyar gibiyim. Tabii ki karşılayabilirsiniz. Bunun için hizmet aldığınız firmanın ITS maskelemesi yapabilen CSS kütüphanesi olup olmadığını sormanız yeterli. HTML tabanlı iyi yazılmış bir CSS dosyası tüm RF ekranlarınızın görselliğini ve ergonomisini ayrı ayrı çalışma gerektirmeden tepelere çıkarabilir.


  • El terminali ekranlarında ALV grid olmaz. (Danışman kişiye ithafen)

RF ekranlarında operatörler dokunma kalemini kullanmayı tercih etmeyip, parmakları ile işlemlerini gerçekleştirirler. Çünkü zaman onlar için de değerlidir ve kalem kullanmak zaman kaybettirir. Tasarlanan RF ekranına koyulan ALV grid, bilgisayar ekranında muntazam çalışıyor olabilir, satırda hotspotlar, sağa doğru kayan çoklu alanlar çok işlevsel görünüyor olabilir. ITS arayüzünü kullanıyorsanız zaten internet servisini bu ekran için çağırdığınızda direkt dump alcaktır. Webgui servisi kullanıyorsanız da sahada, danışman kişileri gördüğünde "Barkotçular Geldi !! Çay Getirin" diyerekten sevinen emekçi operatör abilerimizi parmaklarına manikür yaptırtmak zorunda bırakmayınız. (şakaydı, ama gerçeklik payı %100).


  • Tasarlanan RF ekranları sadece bilgisayar ekranı kullanarak test edilmez. (Süreç sahibine ithafen)

Ekranların mutlak suretle her türlü cihazınıza uyumlu olduğunu, okutma işlemlerinin stabil bir şekilde ilerlediğini mutlaka fiili olarak cihaz üzerinde test ediniz. Canlıya geçmeden evvel, entegrasyon testlerinden sonra süreç tasarımları oturup tamamlandığında sahada, eski sisteminiz üzerinden gerçekleştirdiğiniz en az bir sürecinizi, yeni sisteminizin test ortamında deneyiniz.


  • Süreç akışı tamamlanmadan ekran ergonomisine odaklanılmaz. (Süreç sahibine ithafen)

Kaydet butonuna bastığınızda işlevini gerçekleştirmeyen bir RF ekranında butonların nerede olduğunun, ekran alanlarının ne kadar büyük veya küçük olduğunun hiç bir önemi yoktur. Bu sebeple ilk ve kati olarak sürecinize odaklanınız ve süreç ile ilgili tüm pozitif ve negatif senaryolar test ettiğinizden emin olduktan sonra ergonomiye geçiniz.


  • Etiket/barkod/QRkod tasarlanmadan RF ekranı tasarlanmaz. (Süreç sahibine ve danışman kişiye ithafen)

RF cihazları, fiili durumun kaydi durum ile paralel ilerlemesini sağlamak için varlardır. Bu paralellik en çok etiket/barkod/QRkod okutmaları ile sağlanır. Üretimden gelen yarı mamul ya da mamul ürünün etiketi üzerinde QR kod olduğunu düşünelim. PP modülü tarafında hazırlanan bu etiket üzerindeki QR kod deseninde "malzeme.kodu/seri.numarası/üretim.sipariş.numarası" şeklinde veri seti olduğunu düşünelim. Depo yerleri arası transfer işlemini gerçekleştirecek olan RF ekranında bu QR kod okutulduğunda kod çözümleme fonksiyonu devreye girer ve işlem gerçekleşir. Satın alma süreci sonrası gelen hammaddelerin üzerine yapıştırılan etiket üzerindeki QR kod deseninde de "parti.numarası/malzeme.kodu" veri seti olduğunu düşünelim. Bu durumda QR kod çözümleme işlevselliğine sahip depo yerleri arası transfer RF ekranı çalışmayacaktır. Mutlaka farklı modüller tarafından hazırlanan etiketler üzerindeki barkod ya da QR kodların ortak olduğundan ya da kod çözümleme işlevinin bunu dikkate aldığından emin olalım.


Bu yazımızda sizlere neyin nasıl yapılmaması gerektiğini anlatmaya, yapay zekanın saniyeler içinde best practice senaryolarını sunduğu bu günlerde, farklı olarak worst practice senaryolarını, yani yanlışlıklar bileşkesini anlatmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.


Mobilitesi yüksek, bol okutmalı, dinamik, RFID'li (belki bir yazımızda da bu konuyu ele alırız) günleriniz olsun...


264 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page